Tilinpäätöksen tulee valmistua 4 kuukautta tilikauden päättymisen jälkeen ja se sisältää paljon eri työvaiheita, täsmäytyksiä ja laskelmia. Suurimmalla osalla yrityksistä on tilikautenaan kalenterivuosi, se tietää yleensä kirjanpitäjälle kiireistä alkuvuotta. Mitä kaikkea kirjanpitäjän työ tilinpäätöksessä sitten voi sisältää? Tässä kirjoituksessa haluan avata kirjanpitäjän näkökulmasta tilinpäätösajan työtehtäviä ja työnkulkua.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – no ei ihan, mutta auttaa suuresti kiireen keskellä. Kirjanpitäjän on hyvä sopia asiakkaan kanssa hyvissä ajoin aikataulut tilinpäätökseen liittyvien aineistojen toimittamisesta sekä tilintarkastuksen aikatauluista. Myös hallituksen kokouksen aikataulut ovat hyvä olla selvillä, jotta uunituoretta tilinpäätöstä päästään käsittelemään kokouksessa, kun sen aika on. Valmisteleviin töihin kuuluu myös yrityksen edellisen tilinpäätöksen läpikäynti, tilinpäätösmallin, sovellettavien standardien ja verotusohjeiden läpikäynti. Läpi vuoden avoin ja keskusteleva yhteys asiakkaaseen auttaa oleellisesti kirjanpitäjää tilinpäätöksen laadinnassa.
Tilinpäätös on yrityksen talouden yhteenveto, joka näyttää yrityksen taloudellisen tilanteen ja toiminnan tuloksen tilikaudelta. Tärkeää tilinpäätöksessä on se, että oleelliset asiat on esitetty riittävällä tarkkuudella ja oikein. Kirjanpitäjälle tämä tarkoittaa erilaisia tarkasteluja esimerkiksi, että tarvittavat viennit, kuten palkat sekä myynti- ja ostolaskut ovat kirjattuna kirjanpitoon oikealle tilikaudelle. Kirjanpitäjä myös tekee liudan täsmäytyksiä; pankkitilien täsmäytykset, myynti- ja ostoreskontrat, lomapalkkavelka ja verotili jne. Viimeistään tilinpäätökseen kuuluu erilaisten tulo- ja menojaksotusten teko, sekä erilaisten arvostusten tekeminen. Esimerkiksi rahoitusomaisuuden arvostukset, käyttöomaisuuden poistojen laskeminen sekä vaihto-omaisuus eli varasto tulee arvostaa oikeaan arvoonsa inventaarion myötä. Kun tilinpäätöshetken kirjanpito on saatu siihen pisteeseen, että tarvittavat viennit ovat sisällä, on aika laskea verojaksotus.
Kirjanpitäjä muodostaa tilinpäätöksestä tuloslaskelman ja taseen, sekä tase-erittelyt, liitetiedot ja liitetietotositteet. Tarvittaessa laaditaan myös rahoituslaskelma. Tilinpäätösasiakirjoihin voidaan myös tarvita asiakkaan toimintakertomus. Tämä kokonaisuus tilintarkastetaan ja kirjanpitäjä usein avustaa tilintarkastajaa vastaamalla erilaisiin kysymyksiin, sekä toimittaa laskelmia, joiden perusteella vientejä on kirjanpitoon tehty. Kun tilinpäätös on allekirjoitettu ja tarkastettu, laaditaan verottajalle vielä veroilmoitus tarvittavine lomakkeineen.
Eri yrityksillä on erilaisia vaatimuksia tilinpäätöksen tuottamiseen liittyen yhtiömuotoon, kokoon tai siihen onko julkinen vai yksityinen yritys. Jos sinua askarruttaa oman yrityksesi tilinpäätökseen liittyvät vaatimukset, kannattaa aina kääntyä osaavan kirjanpitäjän puoleen.
Meillä ProEventuksessa asiakkaillemme tuotetaan jo lähtökohtaisesti palveluna tilinpäätöstasoista kuukausiraportointia. Tämä tarkoittaa, että läpileikkaus yrityksen taloudelliseen tilanteeseen tehdään kuukausittain, näin yrityksellä on mahdollisuus saada talouslukunsa säännöllisesti, jotka vastaavat tilinpäätöksen tarkkuutta ja yksityiskohtia. Tämä on erityisen hyödyllistä johdolle päätöksenteossa, kun näkökulmat ja tiedot perustuvat ajantasaiseen tietoon.
Mari Timonen